Diskuze

TOPlist



Den železnice v Jindřichově Hradci 2014

Oslavy Dne železnice v Jindřichově Hradci, 20. 9. 2013

Rok s rokem se sešel a máme tu opět měsíc září, v České republice už tradičně zasvěcen železnici. V rámci dne železnice jsou pro zájemce připraveny prohlídky jinak nepřístupných dep, drážních objektů, výstavy železničních vozidel skutečných i modelových, včetně jízdy nostalgických vlaků, jimiž se mohou svézt nebo je fotografovat či filmovat.

Na den 20. 9. 2014 jsme pro Vás připravili, společně s ČD, SŽDC a Městem Jindřichův Hradec, bohatý program plný zábavy.

K 60. letému výročí lokomotivy TU 47 jsme se rozhodli vypravit zvláštní motorový vlak s fotozastávkami, v čele se strojem T47.006 se soupravou historických a nákladních vozů, do Nové Včelnice a zpět. Fotovlak vyjede z Jindřichova Hradce v 11:30 a zpět do J. Hradce se vrátí v 14:02. Jízdné v tomto vlaku je jednotné a to 150,- Kč.

Z historie T47:  Lokomotivy „nové“ řady T47.0 se začaly v ČKD vyrábět v roce 1954. První stroj, T47.001, byl výrobně dokončen koncem července, ve dnech 31. 8. až 4. 9. 1954. Pak byly s lokomotivou prováděny záběhové zkoušky na trati Jindřichův Hradec – Obrataň. Dne 6. 9. 1954 prototyp úspěšně absolvoval technicko-bezpečnostní zkoušku a od následujícího dne s ním byly prováděny zátěžové a další jízdní zkoušky, mezi kterými byly na vozidle odstraňovány drobné nedostatky. V sobotu 11. 9. 1954 byla vykonána kompletní revize lokomotivy, po které byla předána do běžného provozu.


Pro ty co chtějí pouze fotit, bude možné zakoupit upomínkovou lepenkovou jízdenku s motivem výročí v hodnotě 50,- Kč. K zakoupení ve stanicích Jindřichův Hradec, Nová Včelnice a Kamenice nad Lipou.

Parní vlak pojede z jindřichohradeckého nádraží do Nové Bystřice v 10:50. Z Nové Bystřice zpět do Jindřichova Hradce pojede vlak v 14:20.

Dále jsou připraveny dvě krátké vyhlídkové jízdy z Jindřichova Hradce do Lovětína a zpět s prohlídkou depa. Tento vlak bude odjíždět z Jindřichova Hradce v 9:20 a v 14:22. Jízdenka z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a zpět bude stát 250 Kč, děti zaplatí polovinu. Za svezení z Jindřichova Hradce do Lovětína a zpět zaplatí dospělí  50 Kč, děti 25 Kč.

Na nádraží budou probíhat prohlídky depa, ukázka práce na podvalové jámě, ukázky techniky hasičů a zásahu při nehodě, soutěž družstev traťového hospodářství, výstavy vozů a vozidel JHMD, ČD, ČD Cargo a SŽDC.

Děti se mohou svézt na drezínách a prohlédnout si modelové kolejiště, vyřádit se na skákacím hradu nebo namalovat motorák M27 - Nautilus. Po celý den budou probíhat Elfíkovi hry a v kinematovlaku můžete shlédnout české pohádky.

V dopoledních hodinách vystoupí děti ze základních škol a po obědě vystoupí jindřichohradecká skupina Lovci Mamutů. V odpoledních hodinách můžete také shlédnout vystoupení taneční a pohybové školy Kamdance. Ve výstavní síni historického skladiště JHMD bude připraveno bohaté občerstvení.

Zdroj: Jindřichohradecké místní dráhy

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum