Diskuze

TOPlist



Do Litvy zamíří nové vlaky ze Škody Vagonka

Plzeň, 1. 12. 2014 – Škoda Vagonka uzavřela smlouvu s Litevskými drahami na dodávku moderních elektrických jednotek. Jedná se o tři třívozové dvoupodlažní elektrické soupravy. Hodnota kontraktu je zhruba 750 milionů korun. V Litvě už v současnosti jezdí deset těchto dvoupodlažních vlaků typu 575.

Počítáme s tím, že do Litvy dodáme všechny tři nové dvoupodlažní elektrické jednotky v průběhu 19 až 36 měsíců od podpisu smlouvy. Tímto kontraktem se nám podařilo navázat na naše starší dodávky a pokračuje tedy omlazování zdejšího vozového parku. Celkem jsme zde získali zakázky za zhruba tři miliardy korun,“ říká generální ředitel Škody Vagonka Jiří Urbanec.

Vlaky jsou navrženy, aby vyhovovaly specifickým podmínkám pobaltského provozu. Čelí nejen poměrně velkému rozpětí teplot, ale také vysoké vlhkosti vzduchu. Samozřejmostí je i nízkopodlažní provedení vozidel, multifunkční oddíly pro přepravu kočárků, kol nebo velkých zavazadel. Plně klimatizované vozy mají maximální rychlost 160 km/h a jsou vybaveny vnějším a vnitřním kamerovým systémem.

Soupravy budou nasazeny na trase Vilnius – Minsk v Bělorusku. S tím souvisí i některé technické úpravy dosavadního provedení vlaku, jako je například doplnění o systém měření spotřeby elektrické energie, úpravu vnitřního uspořádání a provedení sedadel, doplnění soupravy o oddíl pro vlakvedoucí, instalaci audiovizuálního systému, úpravu kamerového systému či instalaci regálů pro rozměrná zavazadla,“ doplňuje Ivo Gurňák, obchodní ředitel Škody Vagonka.

Dvoupodlažní jednotky vyráběné ve Škodovce jezdí kromě Litvy i v České republice pod označením CityElefant a vidět jsou i na Slovensku nebo Ukrajině. V současnosti navíc ve Škodě Vagonka v Ostravě pracují na vývoji a výrobě vysokokapacitních dvoupodlažních vlaků pro Deutsche Bahn, které začnou vozit cestující v Bavorsku už od konce roku 2016.

Zdroj: Škoda Transportation.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum