Diskuze

TOPlist



Na Novojičínsku bude cyklostezka

Antonín Prachař: Ze zrušené regionální dráhy na Novojičínsku bude cyklostezka

Na návrh ministra dopravy Antonína Prachaře projedná vláda na svém zasedání ve středu 3. září prodej nepotřebného majetku, se kterým hospodaří Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Pokud vláda prodej schválí, vznikne na místě původní zrušené a povodněmi poničené regionální dráhy Hostašovice - Nový Jičín cyklostezka. Původně měla vláda o prodeji rozhodnout již tento týden, schůze ale byla přerušena a proto bude tento bod zařazen na následujícím jednání.

Zrušenou a povodněmi z roku 2009 poničenou regionální dráhu Hostašovice - Nový Jičín horní nádraží chce odkoupit  svazek obcí. Ten na této nepoužívané trati, kterou má od roku 2011 v nájmu, buduje od  letošního dubna desetikilometrovou cyklostezku, kterou bude také provozovat a v zimě upravovat pro běžkaře na lyžích. Slavnostní otevření cyklostezky by mělo proběhnout v pátek 26. září. „Takovéto smysluplné využití nepotřebného majetku pro veřejný účel jednoznačně podporuji. Prodejem navíc dojde k úspoře nákladů, které by jinak musela SŽDC vynaložit na likvidaci dráhy a odtěžení některých dalších částí staveb,“ řekl ministr Prachař.

Nádraží Hostašovice. Autor: Daniel Baránek.

Pokud vláda prodej schválí, prodá SŽDC nepotřebný majetek Svazku obcí Cyklostezka Nový Jičín - Hostašovice za zhruba 1,3 milionu korun. Kupní cena bude snížena o nájemné uhrazené obcemi ke dni podpisu kupní smlouvy. Pokud se naplní předpokládaný termín prodeje 30. září, doplatek bude činit necelých 770 tisíc korun. Výnosy budou v plném rozsahu využity pro opravy, rekonstrukci a modernizaci železniční dopravní cesty.

Ministr dopravy Antonín Prachař hledá využití i pro další zrušené tratě. Jednou z nich je například Litvínov - Horní Jiřetín. Také v tomto případě požádal ministr SŽDC o zpracování záměru prodeje nepotřebného majetku, aby bylo možné předložit návrh vládě ke schválení.

Zdroj: Ministerstvo dopravy

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum