Diskuze

TOPlist



Švýcarský železniční zázrak

Pro milovníky železnic je Švýcarsko zemí zaslíbenou. Už jen názvy vlaků jako Glacier Express či Wilhelm Tell Express vzbuzují zvědavost.

Zdejší vysokohorské tratě lze bez nadsázky označit za fenomén, nikde jinde v Evropě nic podobného nenajdete. Lze se jen dohadovat, zda byly stavěny skutečně pro dopravu nebo přímo jako vyhlídkové dráhy. Mezi nejpopulárnější patří Glacier Express, osmihodinová exkurze úzkokolejkou po jižních svazích Alp mezi Svatým Mořicem a Zermattem, a Bernina Express vedoucí přes stejnojmenný průsmyk.

Trocha historie:

První jízda Glacier expressu z Zermattu do Svatého Mořice se uskutečnila v roce 1930. Jízdné ve 2. třídě na celou trasu činí 133, v 1. třídě 221 švýcarských franků (CHF). Máte-li Swiss Pass, stačí Vám místenka, v zimě za 13, v létě za 33 CHF. V létě bývá vyprodáno i na měsíce dopředu.

Kurz České národní banky k 10. dubnu 2015: 1 CHF - 26,338 Kč.

Nejpomalejší rychlík

Nejslavnější, nejobdivovanější a nejuctívanější, těmito slovy bývá označován legendární Glacier Express neboli Ledovcový Express. Dostal název ledovcový, protože jeho trasa vede po nejvýše položených úzkorozchodných tratích v blízkosti velkých ledovců.

Glacier Express je jedním z nejpomalejších vlaků na světě. I když se nazývá Express, nikam nespěchá, zvolna klouže krajinou, abyste si mohli tu nádheru řádně vychutnat a vyfotografovat. Jeho trasa vede přes 291 mostů, skrz 91 tunelů a musí se vypořádat s tisícovkou ostrých zatáček. Během cesty se před Vámi odvíjí úchvatné divadlo s tím nejkrásnějším ze švýcarské alpské přírody - horskými lesy, tichými loukami, divokými potoky a vodopády, třpytícími se zledovatělými vrcholky nad historickými vesničkami, městy a kláštery.

Trocha historie:

Bernina Express poprvé vyjel 1. července 1908. Většina vlaků jezdí jen mezi Tiranem a Svatým Mořicem, z Tirana do Churu zajíždí jeden spoj denně. Lístek Chur - Tirano stojí 57 CHF ve 2. a 95 CHF v 1. třídě. při použití Swiss Passu stačí místenka za 12 CHF, za 850 CHF můžete jet v kabině strojvůdce.

Od ledovců k palmám

Pouhé tři železniční tratě na světě jsou na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Po jedné z nich jezdí panoramatický vlak Bernina Express spojující ledový sever a slunečný jih mezi nejstarším švýcarským městem Chur a malebným italským městečkem Tirano. Na trase dlouhé 145 kilometrů projede 55 tunely a přejede přes196 mostů, mezi nimiž jsou i 65 metrů vysoký kamenný Landwasser, viadukt z roku 1902 považovaný za mezník v železničním stavitelství, a jedinečný kruhový viadukt u Brusia opisující zatáčku v plném úhlu 360 stupňů.

Ohromné je celkové převýšení - téměř dva kilometry. Vlak ho zvládne na úzkokolejné trati o rozchodu 100 centimetrů bez použití ozubené dráhy. Na nejvýše položené švýcarské nádraží konvenční železnice Ospizio Bernina (2.253 metrů nad mořem) totiž vyjede pomocí unikátně řešených točitých tunelů a viaduktů. A i když v zimě sněhové závěje dosahují výšky několika metrů, jezdí 365 dnů v roce.

Rady na cestu:

Oba vlaky projíždí úsekem tunelů Albulabahn vyhlášeným za technickou památku UNESCO.

Pokud si chcete vyfotit vlak při přejezdu přes Landwasser viadukt, připravte se na to hodně dopředu, stejný úmysl jako Vy mají prakticky všichni cestující.

Vlaky mají sice panoramatická okna, ta ale nejdou stáhnout. V létě však bývají na konec některých vlaků zařazovány otevřené vozy, z nichž pořídíte krásné fotografie.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum