Diskuze

TOPlist



Viasat History zve na Velké kontinentální cesty po železnici

Železniční cestopis dobrodruha Michaela Portilla vás zavede vlakem do všech koutů Evropy.

Praha 12. března  2015 - Kanál Viasat Explore odvysílá seriál Velké kontinentální cesty po železnici, v němž moderátor Michael Portillo cestuje vlakem do různých koutů Evropy. Vyzbrojen legendárním Bradshowovým železničním průvodcem z roku 1913 navštěvuje města, poznává památky, nocuje v hotelích a zkouší místní tradice přesně podle doporučení z počátku minulého století. Zároveň vypráví příběh Evropy roku 1913, kdy již byl Starý kontinent protkaný sítí železnic táhnoucích se od Finska na severu až do Konstantinopole na východě a Cádizu na západě.

Ve třetí řadě známého seriálu Michael Portillo navštíví Rusko, Itálii, Polsko, Portugalsko, Francii a Izrael. Spolu s ním diváci zažijí řadu „dobrodružství“, například lekci vaření plněných knedlíků v kuchyni jídelního vozu nebo plavání v Mrtvém moři. Michael si odbude i svůj filmový debut v polské Lodži. V průběhu šesti epizod navíc nevynechá jedinou příležitost dozvědět se na všech svých zastávkách více o místní historii a kultuře.

Dopravu kolejovými vozidly používali již staří Řekové. Jednalo se však o koleje vyryté v blocích kamene, nikoli vyvýšené kolejnice jaké známe dnes. Od 16. století se vozy tažené zvířaty nebo lidmi využívaly např. v hornictví. V roce 1803 vznikla v jihovýchodní Anglii první veřejně provozovaná koněspřežná železnice Surrey Iron Railway a v roce 1825 projela tratí Stockton & Darlington Railway první parní lokomotiva postavená Georgem Stephensonem. Na evropském kontinentu se objevila první koněspřežná železniční dráha mezi Českými Budějovicemi a Lincem v roce 1827. Byla dílem českých konstruktérů Františka Josefa Gerstnera a jeho syna Františka Antonína Gerstnera. Celé 19. století se následně neslo ve znamení rychlého rozvoje železnic ve všech zemích Evropy.

Dnes je na území EU v provozu přes 200 tisíc kilometrů tratí a Unie považuje železniční dopravu za klíčovou součást rozvoje dopravní infrastruktury jako hlavního předpokladu volného pohybu lidí a zboží. Za podpory bruselských fondů probíhá modernizace existujících a výstavba nových vysokorychlostních tratí včetně dobudování přeshraničních spojení v rámci projektu transevropských dopravních sítí (TEN-T).

Třetí řadu jedinečného železničního cestopisu, s nímž mohou diváci procestovat velké evropské železnice z pohodlí svého domova, je možné sledovat na Viasat History vždy ve čtvrtek od 19. března do 23. dubna 2015 ve 20:00 hodin.

Zdroj: Viasat History

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum